Modul 5: Taknemmelighed

Start evt. med at snakke om, hvordan det er gået med at træne den sociale intelligens.

Modul 5 handler om Taknemmelighed. Hæng plakat 5 op et synligt sted.

Håndtegnet for taknemmelighed er to hænder foran hjertet, som viser at vi gemmer de gode ting i hjertet.  Hver gang vi bruger trædestenen taknemmelighed, bliver vi helt glade langt inde i vores hjerte.

Historie-læsning:

Børnegruppen placeres i rundkreds og Kapitel 5. Hjerteskatten læses højt for børnene.

Brug evt. pindedukke og sæt hjerteskatten fast i Professor Skolesmarts hænder. Stop gerne op undervejs og forklar og ord og begreber.

Samtale om taknemmelighed

  • Hvad betyder taknemmelighed egentlig? – Sig tak, vær lyttende, hjælpsom og opmærksom.
  • Fortæl om situationer, hvor I selv har sagt tak.
  • Hvad kan man takke for?
  • Hvornår skal man helst huske at sige tak?
  • Hvordan føles det i maven at sige tak?
  • Hvad gør jer glade? Kan I sige tak for det?
  • Er ovenstående for svært, snak evt. med børnene om at sige tak for hverdagens ting. At de får mad på bordet, at de har et sejt værelse, at de har venner, at de har en flot regnjakke – kan man sige TAK for at gå i børnehave/førskole?

Øvelser:

Massage-øvelse

Lad børnene gå sammen to og to. Sæt noget roligt musik på og lad børnene massere hinanden. Forklar børnene, at de skal huske at sige TAK for massagen. Fx:

 1. ‘Tak for en dejlig massage’
 2. ‘Det var så lidt og tak for lån af din ryg’
Tak for et godt grin – øvelse

Lad børnene gå sammen 2 og 2. Nu skal børnene få hinanden til at grine. I stedet for at børnene skal prøve at holde masken, skal de nu grine, når de synes noget er sjovt. Børnene skal bagefter huske at sige ‘TAK, for et godt grin’.

Evaluer evt. på øvelsen til slut – hvorfor er det dejligt at grine?

Lege og aktiviteter:

Stå-trold

Fangeren ‘tager’ de øvrige børn ved at ‘røre’. Når man er fanget, stiller man sig i bredstående stilling med arme og ben ude til siden. Man kan befries ved, at en fri person kravler mellem benene på den, der er fanget. Man har ‘helle’, så længe man befinder sig mellem benene på en fanget.

Her er det vigtigt, at børnene er opmærksomme på, hvem der har brug for hjælp. Gør det til en del af legen, at børnene skal huske at sige TAK for hjælpen.

Læge-fange

Legen minder om stå-trold. Fangeren ‘tager’ de øvrige børn ved en let berøring. Når man er fanget, skal børnene lægge sig ned, som om de er syge. Her kan børnene selv vælge, om de har slået benet, armen, hovedet, har ondt i maven m.m. De andre børn er læger og kan befri barnet ved at komme og massere, der hvor det gør ondt.

Gør det igen til en del af legen, at børnene skal huske at sige TAK for hjælpen.

‘Tak’-knappen

De fleste kender nok PYT-knappen.

I stedet for PYT-knappen kan I sammen med børnene lave en TAK-knap. En knap, der hjælper børnene med at sætte ord på taknemmelighed, så de mærker, hvornår man kan være taknemmelig.

Hæng ‘TAK’-knapper op rundt omkring på matriklen.

Øvelser i hverdagen:

  • Mind børnene om at sige fx ‘tak for mad’ eller ‘tak for i dag’.
  • Giv børnene komplimenter i løbet af dagen, så de kan spejle sig i en taknemmelig voksen
  • Anerkend og ros børnene for deres taknemmelighed og hjælpsomhed

Andre ideer:

Link til video og vejledning fra Dansk Skoleidræt. Øvelsen kan være med til at træne taknemmelighed. Husk at sige ‘tak for turen’: